Taltuta työuupumus opiskelemalla

25.6.2018 | Maija Helin

Eräänä aamuna havahduin junassa siihen, ettei töihin meneminen tuntunutkaan enää samalta kuin ennen. Tunnistin työuupumuksen merkit kun rakastamani arki oli muuttunut ahdistavaksi oravanpyöräksi. Oli tehtävä jotain, jotta nurkan takana vaaniva uupumus ei saisi minusta otetta. Tuntui luontevalta häätää arjen harmautta opiskelemalla, koska olen aina nauttinut uuden oppimisesta. Vaikka toisinaan onkin uuvuttavaa omaksua uusia asioita, antaa oman osaamisen kehittäminen myös energiaa. Olen saanut opinnoista uutta virtaa ja säpinää arkeeni.

Opi tai unohdu

Mitä tapahtuu, jos haluaa pysyä vanhassa ja turvallisessa eikä ole valmis uudistumaan? Unohtuu, pölyttyy ja leipiintyy. Mahdollisesti myös uupuu. Työn määrä ei näytä olevan vähenemässä vaan työtä tehdään uusilla tavoilla. Uudet tavat tehostavat työskentelyä, mutta vaativat opettelua.

Olen huomannut, että kun uudistan ja päivitän osaamistani tasaisin väliajoin, pysyn vireänä ja valmiina työelämän muutoksiin. Sillä työn tekeminen on jatkuvassa myllerryksessä. Huomaan omassa työssäni markkinointisuunnittelijana muutoksen ja uudistumisen sekä uuden oppimisen tarpeen päivittäisessä työssäni. On GDPR:ää, digitalisaatiota, ostokäyttäytymisen muutosta, alustataloutta, lohkoketjuteknologiaa, funnelia, sosiaalista mediaa ja vaikka mitä muuta, joista täytyy olla vähintäänkin tietoinen tätä työtä tehdessään. Uusista työvälineistä puhumattakaan. Juuri kun luulen oppineeni jonkin työkalun, siitä julkaistaan jo seuraava paranneltu versio, joka tuo tullessaan uusia ominaisuuksia, joiden käyttöä täytyy jälleen opetella. Ja trenditkin muuttuvat joka vuosi tai jopa useamman kerran vuodessa. Se mikä oli eilen in, ei välttämättä olekaan enää huomenna.

Onko elämää ilman oppimista

Niinpä päätin uudistua, kehittää osaamistani ja oppia. Vaikka ei opiskelu ole minulle mitenkään vierasta, sitähän on uudistuttava ja opeteltava uutta ihan koko elämänsä. Elinikäistä oppimista. Ensin lapsena ihan perustaitoja kuten syömistä ja puhumista, sitten alakoulussa kirjoittamista ja laskemista. Siitä sitten aina vain monimutkaisempiin yhtälöihin. Työelämässä aluksi ihan työelämätaitoja, ja aikaa myöten aina vain vaativampia asioita. Mitä ei ole aiemmin opittu koulussa, opitaan myöhemmin työelämässä – ja tähän kuuluu ehdottomasti myös omasta osaamisesta huolehtiminen kouluttautumalla.

Eihän meiltä oppiminen oppimalla lopu. Eläkkeelle jäätyämmekin olemme uuden edessä. Pitää oppia nauttimaan uudenlaisesta ajasta ja hetkestä. Oppia rentoutumaan ja unohtamaan työelämän paineet ja kiireet. Voisi todeta, että elämä on oppimista ja uudistumista, kehittymistä ja kehittämistä. Kelkasta putoaa herkästi ellei tätä pidä mielessään.

Maija Helin

markkinointisuunnittelija

Maija Helin on Rastorin markkinointisuunnittelija, joka syttyy uuden oppimisesta ja visuaalisesta suunnittelusta. Rakastaa musiikkia ja harrastaa Noche-koiran kanssa Rally-tokoa.