Paina, paina – mutta tee se niin, ettei tuottavuutesi kärsi

4.3.2019 | Janne Heinonen

Muut lähtivät jo koteihinsa, mutta sinä se paiskit hommia niin että työpiste tutisee. Tietotyöläisen kannattaa aika ajoin tarkastella omia työtapojaan kriittisesti. Tässä muutama hyväksi havaitsemani tapa taltuttaa kiirettä.

Välillä täytyy pistää hihat heilumaan ja uhrata aikaa reilummin kuin alun perin suunnitteli, mutta pidemmän päälle pitkät illat toimistolla eivät välttämättä korreloi tuottavuuden kanssa. Tolkuton paahtaminen saattaakin olla itsensä huiputtamista; sillä on merkitystä, tekeekö asioita paljon ja oikein vai tekeekö oikeita asioita.

Vähemmän voi olla enemmän, sillä jatkuva pyrkimys "tuottavaan" ja fokusoituneeseen tekemiseen pistää aivot hapoille – ei urheilijakaan tykitä kyykkyjä 40 tuntia viikossa. Voit lapioida dataa niin että näppäimistö natisee, mutta kenties voit tehdä homman järkevämmin, mieluiten myös vähemmillä yrityksillä ja itseäsi loukkaamatta.

Niin kiire, ettei ehdi ajatellakaan

Tietotyössä pitää säästää paukkuja myös uuden oppimiseen ja omaksumiseen. Satunnainen mielen ajelehtiminen mahdollistaa tiedostamattomia ajatusprosesseja ja edistää vaivihkaa ongelmien ratkeamista. Ongelman ympärillä pyörimiseen kannattaa varata vähän aikaa ja pallotella vaihtoehtoja. Lukea kenties muutama artikkeli ja käydä keskustelu tai pari. Ja kun tekeminen tyssää, pistää mietintämyssy taas tiukemmin päähän.

Ohjelmoija Olve Maudalin sanoin: ”Ammattimainen suorite ei ole yleensä mikään parin kilometrin spurtti, jossa maali on kivetyn tien päässä odottamassa. Projektit ovat pikemminkin suunnistusmaratoneja, pimeässä ja huonon kartan kanssa. Jos juokset yhteen suuntaan täysillä, saatat tehdä vaikutuksen johonkuhun ohikulkijaan, mutta tuskin pääset perille.”

Aktiivista ajankäyttöä kannattaa siis annostella ajatuksella, sillä jatkuva suorittaminen on usein kehittämisestä ja omasta kehittymisestä pois – ei rottakaan etene juoksupyörässä, vaikka siellä viihtyisikin. Tietenkään kiireeseen ei voi aina itse vaikuttaa. On silti hyvä tarkastella rehellisesti omaa hosumista ja häseltämistä ja kehittää tarvittaessa työtapojaan. Liika hoppu ottaa enemmän kuin tuottaa.

 

**

Kaipaatko kättä pidempää kiireen taltuttamiseen? Opi hallitsemaan omaa aikaasi, huolehtimaan jaksamisestasi, toimimaan tehokkaammin ja saamaan enemmän tulosta aikaan. Kiireenkesytys® edistää työhyvinvointia ja tuottavuutta, auttaa nostamaan esille aitoja ongelmia ja aktivoi organisaation voimavarat. Valmennuksen konkreettiset hyödyt näkyvät työtyytyväisyytenä, vähentyneinä sairauspoissaoloina sekä ajanhallinnan ja itsensä johtamisen tehostumisena.

Kiireenkesytys® sopii niin organisaatioille, yrityksille kuin yksilöillekin – työyhteisön ja henkilöstön kehittäjille, tiiminvetäjille ja esimiehille sekä kouluttajille ja valmentajille.

Kysy lisää ja pyydä tarjous.

Katriina Nurmio
p. 040 765 8890

Janne Heinonen

Janne Heinonen työskentelee palvelukehityspäällikkönä Markkinointi-instituutin ja Rastorin yhteenliittymässä, jossa auttaa muotoilemaan toimivia palveluita digikärjellä. Inspiroituu oppimisesta ja on koukussa lukemattomiin kirjoihin.