Opiskeleminenko vie aikaa? Katinkontit!

2.2.2018 | Liina Luukkonen

Moni lykkää koulutuksiin hakeutumista, koska niille ei löydy tilaa kalenterista. Rastorin Oulun yksikön johtaja, koulutusjohtaja Aulikki Ohtamaa-Panu huomasi, että hänen työpäiviinsä opiskeleminen tuo aikaa, ei suinkaan vie sitä. Näillä vinkeillä voit oppia tehostamaan ajankäyttöäsi.

Muutos ja älytön hoppu ovat jo hyvän aikaa vieneet meitä kuin pässejä narussa. Se mikä aiemmin oli ohimenevää, tilapäistä tai poikkeuksellista on nyt työelämässä normi, jonka kanssa kannattaa opetella elämään. Eikä suinkaan sietämällä kaaosta, vaan oppimalla hallitsemaan omaa ajankäyttöään.

– Olemme äärirajoilla useammin kuin meille olisi luontevaa, Aulikki Ohtamaa-Panu summaa. Hän työskentelee esimieskoulutusten parissa, joten tietää paremmin kuin hyvin, miten työpaikoilla voidaan.

Aulikki opiskelee ahkerasti oman työnsä ohella. Hän on huomannut, että vaikka opiskeleminen vie aikaa, se tuo sitä pitkässä juoksussa säkkikaupalla takaisin.

– Kannatti lähteä! Näin olen todennut aina palatessani koulutuksesta. Kouluttautuminen on monipuolistanut omaa osaamistani ja opettanut tehokkaammaksi. Dosentti Marja-Liisa Manka puhuu älyllisen kapasiteetin harjoittamisesta joustavuuden ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Allekirjoitan hänen ajatuksensa.

Kun osaaminen laajenee, työ sujuu jouhevasti ja säätämisen määrä vähenee. Tunne siitä, että homma on hallinnassa, auttaa jaksamaan. Näin uuden opettelu tuo välineitä paitsi itse työhön myös työssä jaksamiseen.

– Kuulen monesti sanottavan, ettei työn ohella kouluttautumiseen tai tutkinnon suorittamiseen ole aikaa. Mutta koulutus onkin usein ratkaisu juuri tähän! Koulutuksessa voi oppia juuri sitä, raivaamaan aikaa oleellisille asioille ja järjestämään omaa työtään paremmin, Aulikki sanoo.

Koulutuksessa on tylsää

Vielä on sellaisiakin työnantajia, jotka suhtautuvat penseästi henkilöstönsä kouluttautumistoiveisiin. Vanhanaikaiselle esimiehelle kannattaa silloin lyödä faktat tiskiin kertomalla, miten työnantaja hyötyy koulutuksesta ja miten koulutus auttaa saavuttamaan organisaatioille asetetut tavoitteet.

– Ilmapiiri on onneksi muuttunut, ja tänä päivänä esimiehet ymmärtävät, mikä merkitys henkilöstön osaamisen kehittämisellä on.

Jos toisilla esimiehillä on hankaluuksia pysyä mukana työelämän muutospaineessa, eivät kaikki työntekijätkään vielä ymmärrä, kuinka pakollista tämän päivän työelämässä on pitää oma osaamisensa ajan tasalla. Koulussa oli aikoinaan tylsää, ja koulutuksissa on ihan samanlaista, ajattelevat ne, joilla on vääristynyt kuva opiskelusta. Siksi on tärkeää, että esimiehet osaavat selittää koulutuksen hyödyt henkilöstölleen. On olennaista näyttää, mitä työntekijä saa koulutuksesta itselleen eli perustella, kuinka uudet työvälineet tekevät työstä sujuvampaa ja parantavat sitä kautta työssä jaksamista.

– Parhaita kokemuksia työurallani ovat olleet opiskelijat, joiden kuva oppimisesta on muuttunut koulutuksen aikana. Kun koulutuksen alkaessa hyvin negatiivisesti opiskeluun suhtautunut kiittää lopuksi vuolaasti, tiedän onnistuneeni.

Kolme varttia ihan oikeasti riittää

Kun työssäkäyvä aikuinen opiskelee, kaikkein tärkeintä on raivata kalenterista aikaa opiskelulle. Ei mikään helppo nakki!

– Laita punainen valo palamaan oven taakse ja keskity 45 minuuttia yhteen asiaan. Se on sitä tehokasta ajankäyttöä, Aulikki neuvoo.

Lyhyissä spurteissa asiat etenevät tasaiseen tahtiin eikä taakka pääse kasvamaan mahdottomaksi. Pieniä hetkiä uuden oppimiselle jokainen pystyy järjestämään, kokonaisia vapaapäiviä on turha jäädä odottelemaan.

Kun opinnot etenevät, tyytyväisyys itseä kohtaan kasvaa. Se on olennaisen tärkeää motivaation kannalta.

–  Tällainen ajankäyttö lisää hallinnan tunnetta. Se tarkoittaa, että lopun aikaa voi hyvillä mielin keskittyä muihin töihin tai vapaa-aikaan.

Tutustu Pohjois-Suomen koulutuksiimme >>

Liina Luukkonen

viestintäsuunnittelija

Liina Luukkonen on Rastorin, Markkinointi-instituutin ja Kasvutoimisto Kairoksen viestintäsuunnittelija. Liina uskoo, että ajatteleminen ja kuunteleminen kantavat aina – aina! – pidemmälle kuin hössötys ja huuto.