Mitä ihmettä aikuisopiskelija tekee opintojen ohjauksella?

Opintojen ohjaus kuuluu nuorille, jotka miettivät valinnaisaineitaan ja jatko-opiskelupaikkoja. Teineille, jotka eivät vielä tiedä mitä elämältä haluavat ja tarvitsevat aikuisen neuvoja päästäkseen eteenpäin. Mutta miksi sinä, aikuisopiskelijana tarvitsisit opintojen ohjausta? Sinähän hoidat samaan aikaan vaativan työn, perheen, harrastukset, osallistut mökin rakennusurakkaan ja viet nämä opinnotkin maaliin. Multitaskaat isosti.

Opintojen ohjaaminen on aikaa, huomiota ja kunnioitusta, sanoo Jussi Onnismaa. Ohjaajalla on aikaa keskustella kanssasi kokonaistilanteestasi. Elämäntilanne aikuisena opiskelevalla on täysin erilainen kuin nuorella; opinnot ovat vain yksi osa elämää. Perhe, työtehtävät, omat ja lasten harrastukset, omien vanhempien ikääntyminen, rakennusprojektit, sairastaminen, avioero, kiire työssä ja vapaa-ajalla ovat tuttuja monille aikuisopiskelijoille. Kun tämän kaiken keskellä suoritetaan samalla myös ammatti- tai erikoisammattitutkintoa tai valmennusta, kysytään aikuisopiskelijalta ajankäytön hallinnan ja itseohjautuvuuden taitoja. Mikäli kuorma muilla elämän osa-alueilla kasvaa liian suureksi, koetaan opinnot usein liian haastaviksi ja ne jäävät ensimmäisenä sivuraiteelle. Ohjaus tukee toimijuutta; kun hallinnan tunne omien opintojen, ratkaisutaitojen ja selviytymisen suhteen kasvaa, lisääntyy samalla myös motivaatio. Mikä onkaan parempi tunne kuin se, että tuntee pärjäävänsä ja pystyvänsä? Kesken jääneet opinnot sen sijaan aiheuttavat lisää stressiä ja tunteen aikaansaamattomuudesta.

Ohjaaja ei voi synnyttää vuorokauteesi enempää tunteja, miksi siis keskustella hänen kanssaan? Ohjaaja huomioi sinut yksilönä, keskittyy ohjauskeskustelussa vain sinun asioihisi, hän on puolellasi. Ohjaaja pystyy ulkopuolisena, koulutettuna henkilönä tuomaan toisenlaisia näkökulmia, auttamaan ideoinnissa, huomaamaan asioita, joita et arjen rutiineissa, kaikessa kiireessä havaitse. Näin monesti kuin huomaamatta myös aikaa tuntuu syntyvän lisää. Ohjauspalveluja kehitetään koko ajan monikanavaisempaan suuntaan, mikä lisää yksilöllisyyttä. Ohjausta voi saada etäyhteydellä, sähköpostin ja puhelimen kautta, videoneuvottelun avulla sekä verkko-oppimisympäristöjen kautta. Tämä antaa opiskelijoille enemmän valinnanmahdollisuuksia eikä ohjausta varten ole tarpeellista matkustaa pitkiä matkoja. Aiemmista opinnoista voi olla kulunut aikaa jo kymmeniä vuosia, opiskelu on tänä päivänä ihan toista. Etätehtävä, työssäoppiminen, digitaalisuus, tutkintotilaisuus. Apua! Ohjaaja selkeyttää opintojen kokonaisuutta ja sisältöä, auttaa löytämään työn ja opintojen yhtymäkohdat. Ohjaaja saa sinut löytämään uusia vaihtoehtoja ja antaa tarvittaessa myös suoria neuvoja ja tiedottaa asioista. Ohjaaja ottaa sinut tosissaan.

Opintojen ohjaaja kunnioittaa sinua aikuisena ja tasavertaisena toimijana. Sinä itse tiedät parhaiten oman elämäsi moninaisuuden, sen mahdolliset haasteet. Sinulla on tietämys työtehtäviesi substanssista. Ohjaus perustuu kunnioitukseen ja luottamukseen, se on ohjaajan ja ohjattavan välistä tasavertaista yhteistyötä. 

”Jokaisella ihmisellä on tarve

tulla nähdyksi
kuulluksi
kohdatuksi
rakastetuksi.

Jos pystymme vastaamaan
tähän tarpeeseen edes tuokion
verran joskus
olemme tehneet paljon
ammatillisesti, ihmisinä
ja lähimmäisinä”.

Paolo Freire 1921

Ohjaaja on sinua varten; hänellä on aikaa kuunnella kunnioittaen, huomioida sinun kysymyksesi ja tilanteesi, kykyä auttaa eteenpäin. Sitä ei ole tänä päivänä liiemmin tarjolla, henkilökohtaisesti, only for you.     

Varataanko ohjauskeskusteluaika?

Heli Heikkilä-Saarinen

koulutussuunnittelija

Heli Heikkilä-Saarinen on yksi näistä Punahilkoista, opinto-ohjaaja, joka innostuu kohtaamisista, voimaantuu lenkillä kaunokirjallisuuden karvakuonoja kuunnellen ja jonka mielestä Netflix on kodinkoneiden aatelistoa.