Avaa suusi, siitä voi seurata yllätyksiä

Savusaunan löyly sihahtaa pehmeästi. Istumme kolme naista, lapsuuden ystäväni ja minä saunan lauteilla miettimässä maailman menoa. Keskustelu polveilee lapsuusmuistojen, mökin remppaamisen ja botox-hoitojen välimaastossa. Toinen ystävistäni nostaa jossain vaiheessa esille työnsä paineet, motivaation puutteen ja esimiestyön haasteet. Keskustelun päätteeksi ehdotan hänelle lähiesimiestyön tutkintoa, joka starttaa Helsingissä syksyllä. Hän innostuu aiheesta ja käymme siitä kirjeenvaihtoa loman jälkeen. Syyskuussa saan häneltä sähköpostia, jossa hän kiittää vinkistä: Heitä lähti lopulta kolme hänen lisäkseen suorittamaan kyseistä tutkintoa. Näin vieremäläisen savusaunan lauteilta löytyi opiskelijoita Sturenkadulle.

Tämän tarinan pointti on siinä, että aina kannattaa suunsa avata, ainakin jos sieltä on tulossa asiallista asiaa. Nykyhetken trendisana on verkostoituminen, sitä tapahtuu melkeinpä missä tahansa. Verkostoituminen lapsuudenystäviini oli tapahtunut jo lähes viisikymmentä vuotta sitten, mutta nyt suun avaaminen oikeaan aikaan oikeassa paikassa johti johonkin.  Asiantuntijamme Jenni Rissanen pohti aihetta blogissaan Mitä on verkostoituminen? osuvasti: Tärkeintä on lopulta rohkaistua juttelemaan: kertoa mitä tekee ja olla vähän mukava. Tuleeko siitä jotain bisnestä hyödyttävää vai ei – ei voi tietää. Joskus kyllä, joskus ei. Se on ainakin varmaa, että ilman verkostoitumista ei tapahdu yhtään mitään.

Kaupankäynti ja verkostoituminen perustuvat vieläkin paljolti vuorovaikutukseen, vaikka sosiaalinen media alkaa ollakin verkostoitumisen ykköskanava. Kuopiolainen valokuvaaja Antti Karppinen teki ihmiskokeen itsellään verkostoitumisesta sosiaalisessa mediassa: Hän muutti vaimonsa työn vuoksi vuodeksi Irlantiin, täysin uuteen ympäristöön vailla minkäänlaisia sosiaalisia suhteita ja aloitti tyhjältä pöydältä. Vuoden saaliina oli verkostokartta, joka kattoi lähes kaikki maanosat. Hän aloitti kuviensa postauksen englanniksi, alan muut ammattilaiset löysivät ne ja sitä kautta tuli yhteydenottoja ympäri maailmaa. Vuoden aikana hän pokkasi myös palkintoja arvotetuissa kansainvälisissä valokuvakilpailuissa. Maine kiiri ja verkostot kasvoivat. Nyt hän on palannut takaisin Kuopioon, mutta maailma on auki. Eli mitä tästä opimme: Tee itsesi näkyväksi, tule löydetyksi. Tuo sama olisi voinut tapahtua hänelle myös Kuopiosta käsin, mutta olisiko tullut kokeiltua?

Minä ehdotankin, ettei käännetä työaivoja täysin off-asentoon lomallakaan, vaan sellaiseen positiiviseen valmiustilaan, jossa anturit rekisteröivät mielenkiintoisia asioita ja ihmisiä. Ja muistuttavat, että suun voi ja saa avata - tuntemattomallekin.

Sanna-Liisa Kiiskinen

asiakasratkaisupäällikkö

Kirjoittaja on savolaisesti kieroutuneen kiinnostunut ihmisistä ja ilmiöistä ja auttaa löytämään oikeita opinpolkuja niitä etsiville.