Turussa onniteltiin valmistuneita ja kuultiin biohakkeroinnista

Rastorin Turun yksikössä kohotettiin maljat ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittaneille. Keväisessä valmistujaisjuhlassa teknologia-asiantuntija ja tietokirjailija Teemu Arina valaisi, miten teknologian avulla voi ylittää mielen ja ruumiin rajoja sekä tukea omaa hyvinvointiaan.

– Halusimme onnitella yhteisesti hienoon suoritukseen yltäneitä valmistuneita sekä heidän työnantajiaan, joiden tuki asioita eteenpäin vievissä koulutuksissa on merkittävää. Valmistuessakin katse suuntautuu kohti tulevaa. Kutsuimme Teemu Arinan herättelemään uusia oivalluksia, kertoo Rastorin koulutussuunnittelija Jenna Tuominen. 

Arinan intohimona on auttaa yksilöitä ja organisaatioita saavuttamaan maksimisuorityskykynsä teknologian avulla. Arina on perehtynyt muun muassa biohakkerointiin, mikä on systemaattista oman terveyden ja hyvinvoinnin parantamista apuvälineitä sekä laitteita käyttämällä. 

Ihminen ei ole kone

Teemu Arina pohtii digitalisoitumisen kääntöpuolia. Teknologia ja tietokoneiden ääressä istuminen ovat tuoneet mukanaan selkä- ja niskakipuja, sydän- ja verisuonitauteja sekä univaikeuksia. Kognitiivinen kuormittavuus ja jatkuva tavoitettavissa olo luo ajanhallinnan haasteita sekä ylimääräistä stressiä.

Ihminen ei kuitenkaan toimi nappia painamalla. Tarvitsemme välillä rauhoittumista ja rentoutumista, jotta voimme kurotella täysin voimin kohti tavoitteitamme. 
– On paradoksi, että teknologia, jonka piti vapauttaa meidät, luokin uudenlaisia paineita ja nyt tarvitsemme laitteita muistuttamaan meitä perustarpeistamme. Biohakkerointi tarjoaa avaimet oman hyvinvoinnin hallintaan nykyaikana, Arina kertoo.

Näppäile ajan tasalle, hengitä hyvinvoivaksi

Stressinhallinta on tuttua kaikille työelämässä, ja terveysteknologiasta on tullut nouseva ala. Rastorin wellness-koulutuksissa kehitetään terveys- ja hyvinvointialan menestyksekästä liiketoimintaa sekä tietotaitoja. 
– Ihmiset ovat muuttuneet potilaista osallistujiksi. He pystyvät keräämään tietoa omasta aktiivisuudestaan ja terveydentilastaan, mikä voi puolestaan ennaltaehkäistä sairauksia. Vessanpönttö voi mitata tarpeelliset arvot ja lähettää ne sairaalaan, tekoäly voi korvata lääkärikäynnin. Aktiivisuusrannekkeet ovatkin jo useimmille tuttuja laitteita, Arina luettelee ja jatkaa.

– Hengitys on keskeinen tekijä, jolla voi vaikuttaa stressin laukeamiseen ja jopa autonomiseen hermostoon. Ongelmana on, etteivät ihmiset osaa hengittää kunnolla. Neuro- ja biofeedback-laitteet mittaavat elimistön stressireaktioita. Niistä saadun tiedon avulla stressitilanteita voi oppia kohtaamaan rentoutuneemmin – syvään hengittäen.   

Teemu Arina myöntää kokeilleensa hullujakin juttuja biohakkeroinnin nimissä. Hänelle itselleen toimivin on laite, jonka avulla voi tarkistaa, että kiireisenkin aikataulun keskellä tulee saatua tarpeeksi syvää unta.

Lisätietoja biohakkeroinnista ja Teemu Arinasta: http://biohakkerit.fi/

Arinan koko esitys tutustuttavissa osoitteessa: http://biohakkerit.fi/rastor/