Blogi

Digitalisaatio – hyödynnämmekö sen mahdollisuudet?

19.12.2016 | Tiina Bergholm

Digitalisaatio on monelle tuttu sanana, mutta yhä useampi on saanut siitä jo yliannostuksen. Harva kuitenkaan tietää oikeasti, mitä se tarkoittaa. Rastorin Digitransformaatio, osaatko johtaa sitä? -koulutuspäivällä asiantuntijamme Heikki Halme tiivisti sen mielestäni hyvin: ”Digitalisaatio on kyky toimia tässä ajassa uudella tavalla.” Kyse ei ole siis tekniikasta, eri tietokonejärjestelmistä, sovelluksista tai itse työkaluista tai välineistä. Kyse on jostain paljon isommasta.

"Vihaan sitä, joka keksi ryhmätyöt"

1.12.2016 |

Ysiluokkalainen teini purki turhautumistaan koulun ryhmätyöskentelyn tehottomuuteen: "viisi ihmistä sählää ja yksi tekee työt". Ryhmätyöt saivat tuomion huonoimpana mahdollisena opetusmenetelmänä. Mikään perustelu ryhmässä työskentelyn merkityksestä oppimisen tai tulevaisuudessa työelämässä toimimisen näkökulmasta ei tuntunut purevan.

Jossakin kohdin omat argumentit alkoivat kuulostaa teennäisiltä. Totuuden nimissä on myönnettävä, että ryhmätyökokemukset paitsi kouluajoilta myös työelämästä ovat usein olleet enemmän pettymyksiä kuin yhdessä tekemisen iloa ja onnistumisia. Yhteisöllisen kehittämisen ja johtamisen vankkumattomana kannattajana en silti luovu siitä (idealistisesta?) ajatuksesta, että työelämän organisaatioiden vahvuuksien ja kilpailukyvyn täytyy perustua yhteisön osaamiseen ja kykyyn olla yhdessä enemmän kuin yksilöinä.

Tuottavuustalouden supersankarit

27.9.2016 |

Kilpailukykysopimus eli kavereiden kesken Kiky alkaa pikkuhiljaa konkretisoitua työpaikoilla 24 tunnin työajan pidennysneuvotteluissa. Pelkkä työajan pidennys ei tietenkään riitä yleislääkkeeksi jokaisen organisaation tuottavuuden kasvattamiseen. Joissakin organisaatioissa 24 lisätunnin vaikutus lienee lähinnä lumelääkkeen tasoa.

Hallitus ei siis yksinään ratkaise organisaatioiden tuottavuushaasteita, kuten ei myöskään organisaatioiden ylin johto. Johto voi tehdä tuottavuutta kasvattavia tai heikentäviä linjauksia päättäessään esimerkiksi investoinneista ja niiden priorisoinnista. Ratkaisevinta tuottavuuden kannalta on kuitenkin useimmiten se, miten esimieskunta – päälliköt, työnjohtajat, tiiminvetäjät, nokkamiehet – johtavat ja ohjaavat toimintaa.

Onnitteluja ja biohakkerointia

26.5.2016 |

Rastorin Turun yksikössä vietettiin toukokuun lopulla valmistujaisia 40 vieraan kera. Tutkinnon suorittaneiden onnitteluiden ja kukituksen jälkeen oli vuorossa pääpuhuja Teemu Arina.

Unohda pelko – opiskelu kannattaa!

4.4.2016 | Henriika Tulivirta

Hain pari vuotta sitten opiskelemaan turvasihteerin ammattitutkintoa, jonka työnantajani Securitas järjesti yhteistyössä Rastorin kanssa. Kyseessä oli siis tavallinen sihteerin ammattitutkinto, jonka valinnaiset osat koostuivat turvallisuusalaan liittyvistä asioista.
Etukäteen en tiennyt, mitä odottaa koulutukselta. Aiemmista opiskeluistani oli jo aikaa, ja päässäni pyöri kymmenittäin kysymyksiä. Entä jos en osaa mitään? Jos en saa etätehtäviä ajoissa valmiiksi? Mitä, jos koulutus on tylsää? Saakohan siellä kahvia?!

Sivut