Sisua ja hiirenkorvia

26.4.2017 | Liisa Nieminen

Rastor perustettiin 1942 RAtionalisoimaan, STandardisoimaan ja ORganisoimaan suomalaista teollisuutta sotakorvausten maksamisen mahdollistamiseksi. Sisulla mentiin ja korvaukset saatiin maksettua. Pakon edessä teollisuus nousi, kasvoi ja alkoi kukoistaakin. Keksittiin uusia ja parempia tapoja tehdä asioita, vaikka innovoinnista ei kukaan ollut kuullutkaan.

Vettä on virrannut sitten noiden päivien, mutta aika yllättäenkin saatamme pian olla saman tosiasian edessä kuin Rastorin syntyaikoina. Asiat Suomessa alkavat olla siinä pisteessä, että ratkaisuja on pakko saada aikaan, mikäli haluamme varmistaa yhteiskuntamme hyvinvoinnin ja yritystemme toimintaedellytykset. Hetteiköt ja lillukanvarsissa kompurointi on pakko jättää taakse, kaataa vierestä vähän näreitä ja rakentaa pitkospuut perille. Löytää kovaa pohjaa jalkojen alle.

Koulutusmaailma on ammatillisen koulutuksen reformia odottaessa valtavassa epävarmuuden tilassa – tavallaan siis sopusoinnussa muun maailman kanssa. Välillä tuntuu, että säätelyn lillukanvarret meinaavat katkaista koko matkanteon. Muotoseikat ratkaisevat, ei sisältö. Kovaa pohjaa ei tahdo löytyä mistään, kun päätöksiä ja linjauksia vaihdellaan laidasta laitaan ja takaisin. Sumuisessa näköalassa mennään monin paikoin pelkän sisun voimalla.

Päivittäin suomalaisten yrittäjien ja yritysten kanssa työtä tehdessä sitä kuitenkin, väkisinkin, uskoo taas kulman takaa kurkkivaan kesään. Aurinko paistaa, lokit kaartelevat taivaalla. Koulutuksessa on menossa työpajapäivä, osallistujat luovat uusia tuotteita ja palveluita asiakkailleen meillä ja maailmalla. Ideat kirkastuvat, palaset loksahtavat kohdilleen. Innostusta, punoittavia poskia, aukeavia verkostoja. Sisua vai hulluutta, mutta uskomaan se saa.

Nyt on meidän aika kääriä hihat sekä pitää puolemme, että säätely ja muoto eivät vie osaansa enempää energiaamme. Se kaikki tarvitaan oikeassa kohteessaan. Energia tulisi käyttää nyt siihen, että tehdään se mikä on tehtävä ja rakennetaan ne pitkospuut. Annetaan yhdessä loistaville ideoille ja hiirenkorville tilaa ja parhaat mahdolliset eväät nousta lentoon ja kukoistukseen.

Liisa Nieminen

asiakasratkaisupäällikkö

Liisa Nieminen toimii asiakasratkaisupäällikkönä näköalapaikalla, erikokoisten organisaatioiden kehittämisessä. Jooga ja taaperokolmikko täyttävät vapaa-ajan – toisaalta usein ratkaisut pulmiin löytyvätkin näiden parissa!